صدا و سیما عادل فردوسیپور را با دست پس میزند با پا پیش میکشد!
بحث ماندن و رفتن و عدم صدور اجازه برای فعالیتش، موضوع تازهای نیست، در واقع زمانی که درباره این گزارشگر صحبت میکنیم ناخودآگاه نام عادل فردوسیپور در ذهنتان نقش میبندد.
مهسا بهادری: سه شنبه ۱۵ آبان اتفاق جالبی رخ داد و مخاطبان زیادی را شگفتزده کرد. چند ساعت قبل از شروع دیدارهای لیگ قهرمانان اروپا خبری در خروجی رسانهها و البته فضای مجازی منتشر شد که علاقه مندان به فوتبال مدتها از شنیدن آن محروم مانده بودند و آن خبری نبود به جز بازگشت عادل فردوسی پور برای گزارش یک مسابقه، گزارشگر محبوب فوتبال ایران بعد از ۵ سال و نیم دوری از گزارشگری در تلویزیون، با بازی رئال مادرید – میلان مهمان مردم شد و این بازی را گزارش کرد.
آخرین گزارش عادل مربوط به دیدار فینال لیگ قهرمانان آسیا بین پرسپولیس و اولسان هیوندای کره جنوبی بود و فردوسی پور بعد از ۲۰۶۴ روز دوباره یک بازی را گزارش کرد.
سال ۱۴۰۱ بود که شبکه ورزش قرار بود بازی معروف بارسلونا و پاریسنژرمن در حالی که در زمان پخش زنده تقابل دو تیم عادل فردوسیپور گزارش آن را بر عهده داشت اما صداوسیماییها در بازپخش این بازی ترجیح دادند این بار به جز خود عادل حتی صدای عادل را هم حذف کنند و صدای دیگری را جایگزین کنند.
عادل فردوسیپور که حالا در آستانه ۵۰ سالگی قرار دارد، گزارشگر فوتبال، تهیهکننده، مجری تلویزیونی، صداپیشه، مترجم و مدرس دانشگاه است که فعالیت خودش را در سن ۱۹ سالگی و از سال ۱۳۷۲ با روزنامهنگاری در مجلات ورزشی شروع کرد و سپس در تلویزیون نیز به عنوان گزارشگر ورزشی مشغول به کار شد. او پس از گزارشگری مسابقات فوتبال جام جهانی ۱۹۹۸ به شهرت رسید و در سال ۱۳۷۸ برنامه ۹۰ را برای بررسی فوتبال ایران طراحی و تهیه کرد. او تا سال ۱۳۹۷ به اجرای ۹۰ پرداخت و از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۲ هم تهیهکنندگی فوتبال ۱۲۰ را بر عهده داشت تا اینکه در نهایت پس از ۲۴ سال به طور کامل از تلویزیون جدا شد.
تیتراژ ویژه و پایانی آخرین قسمت برنامه فوتبال ۱۲۰ هم پخش شد و در پایان تیتراژ نوشته شد «۱۳۹۲-۱۴۰۲» ده سال، ده سالی که عادل فردوسیپور زمان گذاشت تا این برنامه را بسازد حالا تمام شده تا پس از ۲۴ سال فعالیت، عادل فردوسیپور به طور کامل از تلویزیون جدا شود.
آن هم با فاصله یک هفتهای از صحبتهای پیمان جبلی که بسیاری شخص مورد نظر را عادل فردوسیپور می دانستد که متهم به شکستن نمکدان شده بود. آن هم از جانب فردی که در بدو ورودش به ریاست سازمان اعلام کرد احتمال دارد عادل و برنامه نود را به تلویزیون بازگرداند و همچنان هم مشخص نیست که آیا صحبتهای هفته اخیرش به ماجرای پایان ناگهانی این برنامه ارتباط دارد یا خیر!
عادل فردوسیپور نمکدان شکسته بود؟
در خرداد ۱۴۰۲ بود که جبلی در جمع دانشجویان دانشگاه امام صادق گفت: «بالاخره وقتی این آدم در برنامهای میآمده برای خودش خِیلی از مخاطبان را داشته است. اسمش میآمده، برنامه با خودش مخاطب میآورده است. اسم آن آدم روی شبکهای میآمد، آن شبکه خودش را بالا میکشید. خب حالا به نظام، مردم و اعتقادات خودش لگد زده است. لگد زده به نمکدان، نمک را ریخته و نمکدانی را شکسته است. آیا از من انتظار دارید برای اینکه من پرمخاطب بشوم بروم خواهش و التماس کنم که تو رو خدا بیا؟! حالا ما چشممان را میگذاریم روی هم انگار ندیدهایم، اصلا شما (دانشجویان) و مردم اجازه میدهید ما این کار را کنیم؟ آیا ما میتوانستیم برنامههایی را بدون عز و التماس و بدون پذیرش ذلت در برابر افرادی که پشت پا زدند به اعتقادتشان، تاریخشان، فرهنگ و مردمشان و نظامی که تا به حال از آن ارتزاق کرده بودند که با آن تا به اینجا رسیده بودند، بسازیم؟ پاسخ این است «نه میتوانیم و نه خواهیم توانست که این کار را انجام بدهیم. پس کار کمی نیست که ما شب عید و نوروزمان را بدون التماس به چهرههای این چنینی پشت سر بگذاریم تا اثبات کنیم صداوسیما وابسته به چهار سلبریتی وطن فروخته نیست.» بسیاری از کارشناسان و رسانه ها مقصود رییس سازمان صداوسیما را عادل فردوسی پور دانستند و با آن که صداوسیما بعدا تاکید کرد اسمی از کسی برد نشده و فرد خاصی مدنظر رییس سازمان نبوده است؛ اما بسیاری بر همان باور بودند که هدف این حرف پیمان جبلی هنرمندان و مجریانی بودند که از سازمان حذف شدند و در راس آنها عادل فردوسیپور قرار دارد.
تنها یک سال و نیم از آن اظهار نظر ابتدایی گذشته بود که در ۲۳ آبان امسال، رییس سازمان صداوسیما در حاشیه جلسه هیئت دولت و در پاسخ به این سوال یک خبرنگار که «آیا مخالفت صداوسیما با گزارشگری آقای فردوسیپور در فضای مجازی و تلاش برای ممانعت از آن، صحت دارد؟»، گفت که چنین موضوعی صحت ندارد.
و چهارشنبه هفته گذشته جبلی اعلام کرد: «شخصا با فردوسیپور صحبت کردم. میخواهیم حساسیت روی این چهرهها را تعدیل کنیم. صداو سیما عادل را با دست پس میزند با پا پیش میکشد!فردوسی پور پرورش یافته صداوسیما بوده، او سال گذشته برنامه فوتبال ۱۲۰ را تهیه کنندگی میکرد. صداو سیما عادل را با دست پس میزند با پا پیش میکشد!حساسیت روی این افراد را باید تعدیل کنیم، بسیاری از آنها تمایل همکاری با صدا و سیما را ندارند، روی دلایل آنها ریز نمیشویم و احترام میگذاریم.»
اما این تناقض فقط در میان صحبتهای جبلی نمایان نیست، بلکه در رفتار این سازمان هم نمایان است.
چرا میگوییم تناقض؟ در ادامه به جزییات این تناقض اشاره میکنیم.
زمانی که جبلی درباره تعامل با فردوسیپور صحبت کرد، ساترا که نهاد ناظر بر شبکه نمایشخانگی است پا به میدان گذاشت و دستور توقیف صدای عادل فردوسیپور را صادر کرد. پیرو این اتفاق هم محمدجواد شکوری مقدم مدیرعامل آپارات و فیلیمو با انتشار مطلبی در فضای مجازی از توقیف پخش گزارش عادل فردوسیپور خبر داد. او نوشت: «اصلا فرق نمیکنه محتوا چی باشه، از نظر ساترا و صدا و سیما کلا هر چی دیده بشه توقیفه! اکنون از ساترا تماس گرفتند که پخش گزارش فردوسی پور هم توقیفه!»
واکنشها به یک دخالت!
پیرو همین ماجرا محسن برهانی، وکیل و حقوقدان با انتشار یک استوری در اینستاگرام خود نوشت: «برای عدم تکرار آنچه با گزارش عادل فردوسیپور و برنامه سروش صحت ارتکاب یافت و جلوگیری از مداخله بیوجه صداوسیما در کار هنرمندان، بایستی در اسرع وقت رییس جمهور و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ورود پیدا کنند و مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی (تعیین الزامات ساماندهی حوزه صورت و تصویر فراگیر) را اصلاح و اجازه ندهند اختیار رقیب به رقیب سپرده شود.َ
علی ربیعی، دستیار اجتماعی رئیس جمهور گفت: «صداو سیما عادل را با دست پس میزند با پا پیش میکشد!در تعجبم چرا عدهای تاب دیدن حال خوب مردم را ندارند. هرچیزی که حتی به قدری اندک، موجب شادی، سرگرمی و دل خوش جامعه میشود را برنمیتابند. صداو سیما عادل را با دست پس میزند با پا پیش میکشد!در خبرها خواندم که ساترا دستور ممنوعیت «گزارش» عادل فردوسیپور و «اکنون» سروش صحت را صادر کرده است. مثل اکثر هم وطنان دوستشان دارم. صداو سیما عادل را با دست پس میزند با پا پیش میکشد!نمیدانم چرا در حالی که همه ما نگران مرجعیت رسانهای در داخل هستیم، متولیان آن هیچ دغدغهای در این خصوص ندارند.»
از طرف دیگر در مراسم اختتامیه چهاردهمین جشنواره بینالمللی فیلمهای ورزشی ایران که با حضور وزیر ورزش و جوانان، دبیرکل کمیته ملی المپیک، رییس کمیته ملی پارالمپیک و تعدادی از اهالی هنر و ورزش در سالن همایشهای فدراسیون کشتی برگزار شد.
احمد دنیا مالی در بخشی از این مراسم از طرف مسعود پزشکیان گفت که رئیس جمهور پیگیر کارهای بازگشت عادل فردوسی پور به تلویزیون است.
درنهایت هم اعلام شد که عادل فردوسیپور امشب ۱۰ آذر ساعت ۲۱ بازی دورتموند- بایرن مونیخ را از یک سکوی اینترنتی گزارش میکند.