واشنگتن: اگر ظرف چند روز پیشرفتی حاصل نشود، مذاکرات را رها میکنیم
به گفته وزیر خارجه ایالات متحده، ترامپ تلاش برای میانجیگری میان روسیه و اوکراین را ظرف چند روز متوقف خواهد کرد، مگر آنکه نشانههای روشنی از امکان توافق ببیند.

به گزارش پیامدنیوز، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز جمعه اعلام کرد که اگر در آینده نزدیک پیشرفتی حاصل نشود، واشنگتن مذاکرات صلح در خصوص اوکراین را «برای هفتهها یا ماهها» دنبال نخواهد کرد و تمرکز خود را بر «اولویتهای دیگر» خواهد گذاشت.
روبیو به خبرنگاران گفت: «اگر این موضوع امکانپذیر نباشد، اگر فاصله ما آنقدر زیاد باشد که این اتفاق قرار نیست بیفتد، فکر میکنم رئیسجمهور در نقطهای قرار دارد که خواهد گفت، خب، کار ما تمام است.»
به نوشته فایننشال تایمز، اظهارات او پس از نشست یکروزهای در پاریس در روز پنجشنبه بیان شد؛ نشستی به میزبانی رئیسجمهور فرانسه، امانوئل مکرون، که با حضور هیأتی از ایالات متحده از جمله روبیو و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا، و همچنین مقاماتی از اوکراین، بریتانیا و آلمان برگزار شد.
روبیو افزود: «در صورتی که هیچ پیشرفتی حاصل نشود، ما قرار نیست تمام دنیا را بگردیم و جلسه پشت جلسه برگزار کنیم». او گفت آمریکا میخواهد ظرف «چند روز، نه چند هفته» مشخص شود که آیا دستیابی به صلح ممکن است یا نه، و افزود که دونالد ترامپ اصرار دارد که این مذاکرات نباید طولانی شود.
روبیو درباره پیامدهای توقف تلاش ترامپ برای میانجیگری بین مسکو و کییف بر حمایت نظامی آمریکا از اوکراین توضیحی نداد.
نشست پاریس با هدف احیای مذاکراتی برگزار شد که از زمان تعامل مجدد ترامپ با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، در ماه فوریه و فشار او بر ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، برای دستیابی به توافق، متوقف شده بود. اوکراین از آن زمان اعلام کرده که برای یک آتشبس موقت آمادگی دارد، اما روسیه این روند را به تعویق انداخته است.
روبیو گفت: «اگر هر دو طرف جدی باشند، ما میخواهیم کمک کنیم، اما اگر این اتفاق قرار نیست بیفتد، ما صرفاً به موضوعات دیگری خواهیم پرداخت که برای آمریکا به همان اندازه یا حتی بیشتر اهمیت دارند.»
اوکراین روز پنجشنبه اعلام کرد که با ایالات متحده بر سر توافق اولیهای در زمینه اشتراک منابع معدنی و انرژی به توافق رسیده است؛ مسئلهای که از مطالبات اصلی ترامپ بوده و او آن را راهی برای جبران میلیاردها دلار کمک نظامی آمریکا میداند.
این توافق قرار بود در ماه فوریه امضا شود، اما به دلیل مشاجرهای میان ترامپ و زلنسکی در دفتر بیضی کاخ سفید به تعویق افتاد.
روبیو گفت که مذاکرات پاریس «بسیار مثبت» بوده و مشارکت کشورهای اروپایی نقش سازندهای داشته است. قرار است هفته آینده نشست دیگری با همین فرمت در لندن برگزار شود تا ایالات متحده بتواند دیدگاههای روسیه را دریافت کند و اوکراین نیز مواضع خود را مشخص نماید.
یکی از مقامات فرانسوی گفت نشست روز پنجشنبه از آن جهت مهم بود که «فرآیندی مثبت و جدید» را در مذاکرات صلح آغاز کرد؛ فرآیندی که این بار با مشارکت بیشتر کشورهای اروپایی همراه بود.
این مذاکرات نخستین گفتوگوهای حضوری و سطح بالایی بود که در چارچوب تلاشهای آمریکا با مشارکت مستقیم قدرتهای اروپایی برگزار شد. یک مقام بریتانیایی نیز اظهار کرد که این گفتوگوها از این جهت اهمیت داشت که به نظر میرسید آمریکا در حال نزدیک شدن به موضع اروپا در مورد عدم تعهد پوتین به طرحهای صلح است.
روبیو گفت: «بریتانیا، فرانسه و آلمان میتوانند به ما کمک کنند تا در این زمینه پیشرفت کنیم و به راهحل نزدیکتر شویم.»
او از توضیح درباره چارچوب پیشنهادی ایالات متحده در این مرحله خودداری کرد و افزود که هنوز برای تصمیمگیری نهایی درباره تضمینهای امنیتی زود است، هرچند این موضوع در مذاکرات مطرح شده است.
اوکراین به شدت خواستار تضمینهای امنیتی بوده، بهویژه در زمینه تواناییاش برای حفظ و تقویت ارتشی قدرتمند جهت دفاع از خود. متحدان اروپایی اوکراین نیز بر اهمیت این موضوع تأکید کردهاند.
منبقع: اکوایران